Rabu, 24 Julai 2019, 21 Zulkaedah 1440H Waktu Solat:
KL Imsak 5:41 | Subuh 5:51 | Syuruk 7:11 | Zohor 1:23 | Asar 4:45 | Maghrib 7:30 | Isyak 8:44

Info Korporat


Bank Islam yang ditubuhkan pada 1983 adalah institusi berasaskan Syariah pertama di Malaysia. Sejak penubuhannya, ia menjadi simbol perbankan Islam di Malaysia dan visinya untuk menjadi “Pemimpin Global dalam perbankan Islam” menggambarkan status Bank sebagai pemimpin dalam industri perkhidmatan kewangan negara (“industri”).

 

Bank Islam telah berkembang dengan semakin kukuh seperti yang dapat dilihat melalui prestasi kewangan dan modal berbayarnya, yang amat penting dalam pertumbuhan asetnya. Sepanjang tahun ini, Bank Islam telah memulakan beberapa program perluasan dengan penglibatannya, antara lain, dalam urus niaga penting Sukuk dan Mandat Korporat. Setanding dengan semangat perintisnya, Bank terus menyediakan produk dan perkhidmatan yang inovatif dan lebih menarik hingga berjaya meningkatkan bilangan pelanggan yang memilih perbankan Islam sebagai alternatif sebenar kepada perbankan konvensional. Senarai pelanggan yang semakin bertambah ini serta penyelesaian perbankan yang sangat mengagumkan dan berkualiti, telah diiktiraf oleh industri global yang ditunjukkan melalui posisi Bank Islam yang berada dikalangan bank yang terbaik di Malaysia.

 

Melalui rangkaian yang berkembang pesat terdiri daripada 139 cawangan dan lebih daripada 1200 terminal layan diri di seluruh negara, Bank Islam menyediakan senarai lengkap bagi lebih daripada 70 produk dan perkhidmatan perbankan Islam yang inovatif dan canggih, setanding dengan khidmat yang ditawarkan oleh bank konvensional lain.

 

Bermula dengan pembiayaan, simpanan dan produk pelaburan tradisional khusus untuk pelanggan individu pada beberapa tahun awal penubuhannya, rangkaian produk kewangan, perkhidmatan dan penyelesaian perniagaan Bank Islam yang berasaskan Syariah telah diperluas dengan begitu ketara bagi memenuhi keperluan kewangan pelanggan yang sentiasa berubah daripada semua kategori, termasuk yang berkaitan dengan produk pembiayaan mikro, pengurusan harta, pasaran modal, produk perbendaharaan dan berstruktur.

 

Sebagai perintis dalam industri ini, Bank Islam telah memainkan peranan utama dalam mempromosikan pengembangan jenama kewangan Islam Malaysia dalam pasaran lain, terutamanya di rantau ini. Ini membantu Bank Islam berkembang sebagai jenama yang mantap dan dikenali di seluruh dunia. Selaras dengan bilangan perkhidmatan kewangan tempatan dan global yang semakin meningkat, Bank Islam sentiasa sedar akan keperluan untuk terus memainkan peranannya sebagai perintis.

 

Menghargai peranannya sebagai perintis, Bank Islam telah dianugerahkan Anugerah Platinum Reader’s Digest kerana menjadi Jenama Paling Dipercayai selama lima tahun berturut-turut. Senarai anugerah Bank yang semakin bertambah ini turut memasukkan gelaran “Bank Islam Terbaik 2013 (Malaysia)” yang diberikan oleh The Banker yang berprestij. Dengan kepercayaan yang diamanahkan ini, Bank Islam berada di laluan yang betul untuk menjadi “Pemimpin Global dalam Perbankan Islam” dan terus berpandukan hasil kerja perintisan oleh pelopornya, cita-cita Malaysia untuk menjadi pusat kewangan Islam antarabangsa, kejayaan dalam usaha pemulihannya dan cabaran daripada pesaingnya.

Untuk sebarang maklumat mengenai Bank Islam, sila lihat lampiran.

Sila hubungi Pusat Panggilan Bank Islam di 03-26 900 900 untuk maklumat lanjut mengenai produk dan perkhidmatan Bank Islam.

Print Friendly